2018. nov 20.

13. cikkely - a YouTube is kiadta tájékoztatását, alkotóit ellenállásra szólítja fel

írta: FeketeBárány
13. cikkely - a YouTube is kiadta tájékoztatását, alkotóit ellenállásra szólítja fel

A YouTube hangjuk hallatására buzdítja kreátorait, tartalomfeltöltőit. #SaveYourInternet

youtube-angry-head.jpg

A 13. cikkely (Article 13.) drasztikus korlátozásával ellehetetleníti a közösségi oldalak működését, mindez akár a YouTube megszűnéséhez is vezethet.

Az EU által elfogadott törvény értelmében a szolgáltatók felelnek minden feltöltött tartalomért, az ő felelősségük a jogdíjas anyagok teljes mértékű szűrése, megjelenítésének tiltása. (A hivatalos cél természetesen az alkotók, illetve jogdíjas tartalmaik megvédése lenne.) Ez - a percenként feltöltésre, megosztásra kerülő adatmennyiség tekintetében - már csak kapacitás szempontjából is képtelen feladatnak hangzik, de más kényes témákat is érint. Így aztán nem véletlen, hogy a YouTube (jelenlegi formában történő) működésének vége is felmerült az ügy kapcsán.

A probléma a Youtuberek körében - érthető okokból - már jelentős aggodalmat és zavargást váltott ki, sokan még a februárban történt új korlátozások bevezetését sem heverték ki (avagy: hidalták át). Most a YouTube ezek tisztázására kiadta saját nyilatkozatát. A videó a lentiekben angol nyelven érhető el, vélhetően hamarosan magyar nyelvű fordítása vagy feliratozása is lesz.
A YouTube kiemeli, hogy fontos, alkotói hallassák hangjukat az ügyben! Ehhez a "#SaveYourInternet" hastag-et javasolta használni. A tiltakozók részéről egyébként már petíció is indult.

"Kérdések és válaszok a 13. cikkről
Érinti majd a 13. cikk a csatornádat? Mit tehetsz, hogy hangot adhass a véleményednek? Ezekre és sok más kérdésre is választ találsz alább."
(YT)

/Szerzői YouTube csatorna-feliratkozás, színes tartalommal/

UPDATE:
Részletesen a YouTube Gyakran Ismételt Kérdések szekciója a témában:

  1. Mi az a 13. cikkely?

    • A 13. cikkely a szerzői jogra vonatkozó európai uniós (EU) törvény része. Azzal a szándékkal hozták létre, hogy hatékonyabbá tegyék a kreativitás védelmét, és a szerzői jogok tulajdonosai jobban meg tudják védeni online tartalmukat. (A hivatalos szöveg [itt] található(http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+TA+P8-TA-2018-0337+0+DOC+PDF+V0//EN)).
    • Egy pillanatig sem lehet kétséges, hogy támogatjuk a 13. cikkely célkitűzéseit, valamint az alkotók és előadók sikerének elősegítését – mindössze hatékonyabb módot szeretnénk biztosítani a szerzői jogok tulajdonosainak tartalmuk védelmére. Az Európai Parlament által megfogalmazott 13. cikkely azonban akaratlanul is jelentős következményekkel járna mindenkire nézve, ezért kérjük a döntéshozókat, hogy találjanak előremutatóbb megoldást erre a problémára.
  2. Mennyire végleges a 13. cikkely?

    • Szeptember 12-én az Európai Parlament megszavazta a 13. cikkely további tárgyalását.
    • A 13. cikkely azonban még nem emelkedett törvényerőre. Folyamatban van a megfogalmazás vázlatának elkészítése és ellenőrzése az EU háromoldalú tárgyalásai során. A tárgyalásokon az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európa Tanács képviselői vesznek részt.
    • A szövegezés véglegesítése az év végére várható, az EU-tagországoknak pedig legfeljebb két évük lenne arra, hogy az irányelv rendelkezéseit beillesszék a saját törvénykezésükbe.
  3. Mi változna a 13. cikkely elfogadásával?

    • A 13. cikkely előterjesztett változata megszüntetné a jogtulajdonosok és a platformok védelme érdekében jelenleg alkalmazott „figyelmeztetés és eltávolítás” rendszert. A 13. cikkely értelmében az olyan platformok, mint a YouTube, a Facebook, az Instagram, a Soundcloud, a Dailymotion, a Reddit és a Snapchat – a feltöltés pillanatától kezdve – anyagi felelősséget vállalnának a felhasználók, az alkotók és az előadók által feltöltött, a szerzői jogokat sértő tartalmakért. Ez azt jelentené, hogy ezeket a platformokat, köztük a YouTube-ot, arra kényszerítenék, hogy a szerzői jogok tulajdonlásának összetettsége és az azzal kapcsolatos bizonytalanság miatt az európai feltöltések nagy többségét eltávolítsák, valamint megakadályozzák annak lehetőségét, hogy az európai felhasználók megtekinthessék a máshol feltöltött tartalom jelentős részét (további információ alább).
  4. Mi történne, ha a 13. cikkelynek az Európai Parlament által megfogalmazott verzióját fogadnák el?

    • A részleges vagy vitatott szerzői jogi információval rendelkező tartalomfeltöltések elfogadásával kapcsolatos kockázat elképesztően nagy lenne a YouTube-hoz hasonló platformok számára.
    • Ennek következtében a YouTube-ot több millió (már feltöltött és új) videó eltávolítására köteleznék az Európai Unióban. Ez drasztikusan korlátozná a felhasználók által a platformra feltölthető tartalom mennyiségét Európában.
    • Az alkotók különösen rosszul járnának. A letiltandó videók közé tartoznának a következők: oktatási célú videók (olyan csatornákról, mint Németországban a Kurzgesagt és az Egyesült Királyságban a C.G.P. Grey, nagyszámú hivatalos zenei videó (mint például Luis Fonsi Despacito és Lartiste Mafioso című zeneszáma), valamint a rajongói feldolgozások, mixek, paródiák stb.
    • A 13. cikkely a jelenlegi formájában állások százezreit, valamint európai alkotókat, cégeket, előadókat és az általuk alkalmazott dolgozókat sodorná veszélybe.
  5. Mit jelent mindez számomra mint az Európai Unióban élő YouTube-alkotó vagy -előadó számára?

    • A YouTube-nak nem lenne más lehetősége, mint hogy letiltsa a már feltöltött videóidat, illetve megakadályozza, hogy új videókat tölts fel az Európai Unióban, amennyiben nem tudod bizonyítani, hogy rendelkezel a videóidban megjelenő elemek (így a képi és hanganyagok) tulajdonjogával.
  6. Mit jelent mindez számomra mint NEM az Európai Unióban élő YouTube-alkotó vagy -előadó számára?

    • Részleges vagy vitatott szerzői jogi információ esetén a YouTube és más platformok kénytelenek lennének letiltani, hogy az Európai Unióban élő felhasználók megnézzék a videóidat (a már feltöltötteket is).
  7. Milyen típusú, szerzői joggal védett tartalmat nem használhatnék fel a videóimban?

    • A videóidban található, esetlegesen érintett, szerzői joggal védett tartalmak közé tartoznak például a képek, a művészeti alkotások, a szoftverek, a könyvekből származó szövegrészletek, a zeneszámok, a paródiák és sok minden más. További információ itt található).

  8. Miért nem elég a szerzői jogi egyezés megállapításához használatos olyan eszközök alkalmazása, mint például a Content ID?

    • A 13. cikkely jelenlegi megfogalmazása szerint a szerzői jogi egyezés megállapításához használatos eszközök (pl. a Content ID) nem lennének a YouTube-hoz hasonló platformok segítségére abban, hogy a tartalmak továbbra is megjelenjenek a platformon.
    • A Content ID-rendszer akkor működik, ha a jogtulajdonosok használják, és világosan kiderül, hogy melyik jog kit illet. Számos esetben azonban a szerzői jogokra vonatkozó információ teljesen hiányzik vagy részleges, ami azt jelenti, hogy a feltöltéskor semmilyen rendszer sem tudja pontosan meghatározni a szerzői jogra vonatkozó teljes körű információkat.
    • Röviden: a részleges vagy (a YouTube számára) ismeretlen tulajdonlási információval rendelkező tartalomrészekre ugyanaz az eljárás vonatkozna, mint az engedély nélkül feltöltött tartalmakra, azaz az előbbieket is le kellene tiltanunk.
  9. Lehetne jobb megoldást találni a 13. cikkely esetében?

    • Igen. Arra kérjük a törvényhozókat, hogy találják meg a mindenki számára előnyös egyensúlyt – azaz lépjünk fel a szerzői jogok megsértése ellen, miközben továbbra is tegyük lehetővé az európai felhasználók, alkotók és előadók számára, hogy megoszthassák tartalmaikat az interneten. Ehhez olyan rendszerre lenne szükség, amelyben mind a platformok, mind a jogtulajdonosok együttműködnek.
    • Ez három dolgot jelent a valóságban:
      • A tulajdonukban lévő tartalom felismerése érdekében a jogtulajdonosoknak együtt kellene működniük a platformokkal, hogy a platformok számára világos legyen, mi áll szerzői jogi védelem alatt, és a jogtulajdonosoknak jogukban álljon az ilyen tartalom ellenőrzése és letiltása.
      • A platformok csak a Content ID-rendszer, illetve az értesítés és az eltávolítás használatával azonosított tartalom vonatkozásában vállalnának anyagi felelősséget.
      • A platformoknak és a jogtulajdonosoknak jóhiszeműen tárgyalniuk kellene azokról az esetekről, amikor az engedélyek és a jogok egyszerűen meghatározhatók.
  10. Mit tehetek én annak érdekében, hogy jobb megoldás szülessen a 13. cikkellyel kapcsolatban?

    • Az európai képviselők még dolgoznak a 13. cikkely végleges verzióján, és van még idő arra, hogy együttműködve előremutatóbb megoldást találjunk.
    • A 13. cikkely tárgyalásában részt vevő európai döntéshozóknak tudomást kell szerezniük arról, hogy a felhasználókat negatívan érintené, ha a 13. cikkelynek a Parlament által létrehozott szövegezése lépne hatályba. Ezért van szükségünk arra, hogy te és a rajongóid az alábbi módokon hallassák a hangjukat:
      • A 13. cikkelyről szóló videó készítése
      • Tweetelés a 13. cikkelyről a #SaveYourInternet hashtag használatával
      • Csatlakozás a mozgalomhoz a youtube.com/saveyourinternet webhelyen
  11. Mi a helyzet a többi érintettel? Magára hagyják a YouTube-ot ebben a kérdésben?

  12. Mely országokat érintené közvetlenül a 13. cikkely?

    • Az Európai Unió összes tagországát, amelyek a következők: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprusi Köztársaság, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, illetve az Egyesült Királyság (legalábbis egyelőre, további információ: Brexit).
  13. És az utolsó kérdés: melyek a 13. cikkellyel kapcsolatos gyakori félreértések?

    • További információ a 13. cikkellyel kapcsolatos 6 tévhitről itt.
Szólj hozzá

közösség internet videó tiltakozás petíció korlátozások EU YouTube #SaveYourInternet Article13 13-as cikkely